Kaj? Kako?

Ker se mnogi izmed vas s taborništvom srečujete prvič, smo pripravili opis nekaterih taborniških aktivnosti, ki se izvajajo na srečanjih, taborjenjih, izletih in podobno.

Jutranja telovadba

Jutranja telovadba poteka vsako jutro. Vključuje tek do 2 km, razgibavanje, ter vaje za moč. Vaje so prilagojene starostnim skupinam, prav tako dolžina teka.

Kazenski vod

Z neprimernim obnašanjem, če ti ukradejo zastavo, ali čem podobnim si zaslužiš mesto v kazenskem vodu. Kazenski vod čez dan opravlja bolj “umazana” dela. Čisti stranišča, pomiva posodo, pomaga v kuhinji, hodu po dodatna drva in je na kratko – vod na poziv za vse stvari, ki se potrebujejo v danem trenutku.

Gozdna šola

Gozdna šola je izraz uporabljen za učenje taborniškega programa. Vključuje vse od vozlov, pionirskih objektov, poznavanja rastlin, kamnin pa do načina obnašanja, zabavnih taborniških iger in podobno.

Skupne aktivnosti

Aktivnosti, ki potekajo približno 3-4 ure dnevno. Aktivnosti so različne. Od ročnih spretnosti, do različnih tekmovanj, kvizov, iger… Takrat sodelujejo vsi otroci hkrati, po vnaprej določenih skupinah ali po vodih.

Igre

Rim-šim-šim: Najbolj pogosta in najbolj priljubljena igra med taborniki. Udeleženci stojijo v krogu in se držijo za roke. V sredini kroga je en ali več parov (fant-punca). Zapojemo pesmico in štejemo do tri. Če par ob znaku pogleda v isto smer si da lupčka, če pogledata v nasprotno smer – objem. Vsak od para gre nato do osebe nasprotnega spola, ki stoji v krogu. Z objemom si zamenjata poziciji.

Dame in gospodje: Naredimo dve koloni – v eni punce, v drugi fantje. Vsak fant gre posebej do svoje “izbranke”, če ga sprejme skupaj odideta v drugo kolono, kjer se zbirajo pari. če ga ne sprejme se fant postavi nazaj v kolono. In igra poteka tako naprej.

Poroke

Vsak tabornik mora imeti svojo taborniško ženo in vsaka tabornica – svojega taborniškega moža. Zato na taborjenjih tudi taborniške poroke. Vsi morajo izdelati prstane za svoje izbranke/ce, sestaviti pesmico ali kaj podobnega. Pred zaobljubo pa morata preko različnih šaljivih nalog dokazati, da sta vredna en drugega. Po zaobljubi sledi vsaj en poljub novoporočencev.

Krst

Dokler tabornik ni krščen – ni “pravi” tabornik. Krsta se udeležijo novi taborniki, taborniki ki prestopajo med starostnimi skupinami in taborniki, ki bi radi zamenjali svoj taborniški vzdevek ter tisti, ki so prvič na taborjenju.. Krst pomeni, da se morajo udeleženci dokazati, da so iz pravega testa. Naloge so lahko šaljive, lahko so fizično naporne, morda morajo popiti kakšno pijačo čudnega okusa. Z opravljenimi nalogami opravijo krst, pridobijo taborniško ime in postanejo taborniki.

Prisega

Najbolj svečana taborniška šega je prisega. Uradni del, ko vsak bodoči tabornik zapriseže in se zaobljubi, da bo sledil taborniškim zakonom in delal dobro in pomagal drugim. Takrat novi tabornik tudi prejme rutko. Do sedaj smo to izvajali na taborjenjih, letos pa bomo za to organizirali posebno akcijo v maju, kjer bodo vsi letošnji novi taborniki prisegli. Takrat bodo tudi dobili uradne rutke (rdeča, zelena), do takrat pa jih čakajo nove pripravniške rutke, ki jih bodo dobili do sredine novembra.

Vas zanima aktualno dogajanje, naše novice in poročila z akcij?
Prijavite se na Gamsove novice.

© 1963 - 2023, Rod bistriških gamsov Kamnik. Vse pravice pridržane. // Izdelava spletnih strani www.webko.si
Tiskanje strani: https://www.rbg-kamnik.si/za-starse/razlaga-aktivnosti